Eerste verdieping
Rubens Suite
Mocht de Vlaamse Meester Peter Paul Rubens vandaag leven, hoe zou zijn slaapkamer er dan uitzien? Tijdens Stories Unfold krijgen bezoekers de unieke kans om te overnachten in een echte Rubens Suite. Elk aspect van de kamer ademt subtiel het artistieke nalatenschap van de meester. Van het bed met zijn kussens en weelderig bedframe tot de, doordachte details zoals bustes, penselen en muurtekeningen die rechtstreeks uit Rubens' schilderijen lijken te zijn ontsnapt.
Wat deze suite echt bijzonder maakt, is het uitzicht. Of je nu de gordijnen open of gesloten hebt, sta je oog in oog met de bron van Rubens' inspiratie voor zijn laatste werken. Letterlijk, want het uitzicht uit de kamer is dezelfde scène die Rubens vastlegde op doek. Zelfs het gordijn draagt een print die geïnspireerd is op werken van de grootmeester. Zelfs als de deze gesloten zijn, blijf je uitkijken op een werk dat wel door Rubens lijkt geschilderd.
De Redactie
Vanuit de redactiekamer brengt onze huisjournalist Frederik verslag uit over het reilen en zeilen op Stories Unfold. Zorgvuldig legt hij elke activiteit vast die zich afspeelt in het hart van het kasteel, en deelt deze met het publiek via diverse media, zoals blogposts, interviews, foto's, video's, audiofragmenten en gedrukte publicaties.
Ontdek het werk van Frederik op onze blog, of lees enkele artikels op de gevel aan het paviljoen.
Renaissance Ruimte
Binnen de context van de residentie bij het Rubenshuis Antwerpen, fungeert de Renaissancekamer als gastvrije verblijfplaats voor zowel nationale als internationale deskundigen die zich toeleggen op de studie van de "late landschappen" van Rubens.
Daarnaast kunnen bezoekers hier genieten van het indrukwekkende Corpus Rubenianum Ludwig Burchard en zelfs brieven bewonderen die zijn geschreven door de Vlaamse kunstenaar.
- Bert Watteeuw, directeur van het Rubenshuis, dook diep in archiefonderzoek en bestudeerde zeventiende-eeuwse kaarten. Met behulp van deze documenten ontdekte hij de exacte locaties waar Rubens' landschappen tot leven kwamen op het doek. Voor wie meer wil weten over zijn ontdekkingen, biedt zijn lezing op 26 augustus tijdens een kans op diepgaander inzicht.
- Onderzoeksconservator van het Rubenshuis, Klara Alen onthult met haar onderzoek intrigerende verhalen over het Rubenskasteel en haar tuinen zoals ze in de tijd van Rubens waren. Ze doorzoekt diverse bronnen, waaronder brieven, procesdossiers, boedelinventarissen, testamenten, verkoopsaktes en rekwesten, in zowel openbare als private archieven, om een levendig en authentiek beeld te creëren van de geschiedenis van het Rubenskasteel.
- Corina Kleinert, Wetenschappelijk medewerker aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart bracht voor het eerste alle landschappen van Rubens in kaart. Ze voert nu onderzoek naar Lucas van Uden, een collega landschapschilder van Rubens.
- An van Camp is curator of Northern European Art aan het Ashmolean Museum Oxford. Ze werkt aan een grote tekeningententoonstelling met Vlaamse meesters die volgend jaar zal te zien zijn in het Ashmolean Museum. https://www.ashmolean.org/exhibition/bruegel-to-rubens-great-flemish-drawings
- Nils Büttner is een internationaal gereputeerde Rubensonderzoeker. Hij is voorzitter van het Rubenianum en auteur van verschillende delen van het Corpus Rubenianum, de grootste oeuvrecatalogus ooit aan één kunstenaar gewijd. https://www.rubenianum.be/nl/pagina/corpus-rubenianum-ludwig-burchard-online
- In september en oktober nemen de werknemers van het Rubenshuis en het Rubenianum hun intrek in de renaissancekamer. Sommigen voeren onderzoek naar het oeuvre van Rubens, maar de meesten zijn in volle voorbereiding voor de opening van het nieuwe belevingscentrum en tuin van het Rubenshuis Antwerpen in juni 2024 (https://rubenshuis.be/nl/vernieuwt.)