Speelveld

Doen & Bezoeken
speelveld

Op het speelveld reis je terug in de tijd, tijdens de reconstructies door verschillende reenactor-organisaties. Verwacht indrukwekkende spektakels en spannende zwaardgevechten.

Het Kamp Kwartier (Speelzone) - coördinatie Heirweg I vzw
Elewijtse vzw Heirweg I werkt met zijn zogenoemde voluntarii (vrijwilligers) aan een nieuwe Romeinse site in de contrijen van Elewijt. De reënactorsvereniging heeft in de voorbije jaren al veel projecten gerealiseerd waaronder een replica Minerva-strijdwagen uit 1914, het middeleeuwse Wilde Furda en een Napoleontisch kampement. Uiteraard kan ook Rubens en het woelige tijdperk waarin hij leefde daar niet aan ontbreken. Daarom...hoort gy ook de Spaensche/Staatse trommels slaen? De TACHTIGJARIGE OORLOG is in aantocht!

De Mechelse Kolveniersgilde 
De Mechelse Kolveniersgilde dateert uit 1453 en werd 40 jaar geleden heropgericht. De Gilde schiet met vuurwapens en bezit een eigen schietstand.Sinds haar heroprichting heeft de Mechelse Kolveniersgilde een heleboel historische voorwerpen en wapens in haar bezit: vaandel, Koningsbreuk, gildezilver, hellebaarden, partizanen en een prachtig gildeboek. De Gilde neemt deel aan historische evenementen en verbindt het historische verleden met de hedendaagse maatschappij.

St. Sebastiaansgilde
De Koninklijke Sint Sebastiaansgilde van Weerde is de oudste vereniging van Zemst. Zij houdt zich vooral bezig met handboogschieten en folklore. Eens per jaar is er een koningsschieting op de wipweide met oude rituelen en in klederdracht. Tijdens het feest van Sint-Sebastiaan wordt een teerfeest gehouden, ook in traditionele kledij. De Gilde is meer dan een folkloristische sportclub: het is een eeuwenoud broederschap dat ook een sociale rol speelt.

De Antwerpse St. Michielsgilde
Op 27 maart 2015 werd de Sint Michielsgilde heropgericht. Dit is de erfopvolger van het officieel erkende Antwerpse schermersgilde uit 1488. De St. Michielsgilde is een bruisende hedendaagse organisatie met respect voor haar rijke geschiedenis en eeuwenoude tradities, met actieve afdelingen in Antwerpen en Gouda. Ze richten zich op het martiale systeem van de laatmiddeleeuwse Meester Johannes Liechtenauer, met aandacht voor wapens zoals het langzwaard, rapier, staf en dolk. 

Den Spiesdraegers 1625 (NL)
Den Spiesdraegers 1625 beeldt een eenheid piekeniers uit die dienst doen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de tijd waarin Rubens leefde. Zowel oudgediende veteranen als nieuwe rekruten worden opnieuw gedrild volgens de regels van de kunst, zoals Prins Maurits die voorschreef. De kampvolgers en soetelaersters zorgen voor een levend kampement waar ze samen leven met de soldaten.

Datum

zondag 29 oktober 2023 van 11:00 tot 17:00