Bezoekers spinnen garen bij de workshops duurzaam schapenvel maken en wol spinnen.

30/09/2023

De bezoekers die vandaag langskwamen op het Rubenskasteel konden genieten van een workshop die hen op een ecologische manier hun eigen schapenvelletje leerde maken. Ursula Szikorska, vrijwilliger bij herboristerie Helianthus, legde hun stap voor stap uit hoe ze te werk moesten gaan. “Met deze workshops willen we mensen ervan bewust maken dat ze eigenlijk zoveel zelf kunnen maken thuis. Je hoeft geen kant en klare, chemische producten uit de winkel te kopen want vaak kan je ze goedkoper en ecologischer thuis maken.” 

Zelf is Szikorska al even bezig met haar eigen producten te maken. “Ik heb twee jaar gestudeerd voor herborist, maar in mijn ogen is dat iets waar je je leven lang mee bezig bent. Sommigen kunnen het misschien in twee jaar, maar ik denk dat het langer duurt (lacht). Dan heb ik ontdekt dat ik vlakbij herboristerie Helianthus woon en ben ik daar vrijwilliger geworden. Het is een heel fijne plek waar ze mensen bijleren over allerlei kruiden en waar ze ook een prachtige kruidentuin hebben. Je kan er goed zien hoe alles groeit van zaadje tot volwassen plant. Het is een heel goede leerschool voor mensen die graag wat meer zelfvoorzienend willen worden of hun gezondheid willen bevorderen. We leren er bijvoorbeeld ook met welke kruiden of middeltjes je je immuniteit kan opkrikken. Daarnaast koken we ook heel graag en daarrond geven we binnenkort een workshop fermenteren.”  

Mensen combineren dan naar hartenlust met de kleuren die we hebben en nemen op het einde een eigen zitvelletje mee naar huis

“Na de workshop willen we ook dat de mensen met iets tastbaars naar huis kunnen gaan”, zegt Szikorska. “We kijken samen met hen naar de materialen waarmee ze gaan werken. Daarna bepalen we de methode waarop we het aanpakken en dan moet je het alleen nog maar doen (lacht). Mensen combineren dan naar hartenlust met de kleuren die we hebben en nemen op het einde een eigen zitvelletje mee naar huis. Ik denk dat de mensen er ook van genoten hebben, ze waren heel blij en positief allemaal dus voor mij is de workshop geslaagd.” 

Tegenwoordig merkt Szikorska ook dat er steeds meer interesse is voor dergelijke workshops. “We zien steeds meer mensen bij onze workshops. Als je op een duurzamere en gezondere manier je eigen producten kan maken, waarom zou je het dan niet doen? Zo kan je bijvoorbeeld paardenkastanjes verzamelen en in kleine stukjes vermalen, waarna je ze dan laat weken in water heb je een volledig gratis wasmiddel. Dat is toch geweldig? Die kennis mag zeker en vast verspreid worden.” 

Als we onze verbeelding gebruiken en terugdenken aan al die dames en heren die hier in de tijd van Rubens rondgewandeld hebben dan moet dat hier heel bijzonder geweest zijn

“Het is fantastisch om in deze omgeving te mogen werken. Je kan hier in de oude boomgaard rondwandelen of het kasteel verkennen en genieten van de leuke bar. Hopelijk blijft het kasteel ook open voor ambachtsmensen om workshops in te geven. Het zou geweldig zijn om al de capaciteiten van het kasteel te kunnen gebruiken voor grote volksfeesten. Zelf ben ik ook geïnteresseerd in alles wat met kunst te maken heeft dus voor tentoonstellingen kom ik graag als bezoeker terug.” 

“Als we onze verbeelding gebruiken en terugdenken aan al die dames en heren die hier in de tijd van Rubens rondgewandeld hebben dan moet dat hier heel bijzonder geweest zijn. De meeste kastelen zijn in privébezit, maar hier kan je vrij rondlopen en alles onderzoeken. Dat geeft je een unieke kans om alles zelf te beleven want je voelt dat de tijd van vroeger hier is blijven hangen.” 

Wol spinnen voor je eigen ecologisch textiel. 

In de tekenkamer is herboriste Monique Vierendeel van Herba Lana bezig met haar workshop wol spinnen. “Voor alle bewerkingen die met draad en het maken van draad te maken hebben kan je bij mij terecht”, zegt Vierendeel. “Als herboriste wou ik altijd al met planten werken en was ik geïnteresseerd in hoe ik planten als verfstof kan gebruiken, maar net zoals Rubens heb ik een canvas nodig (lacht). Daaruit is mijn interesse gekomen om mijn eigen draden te spinnen en nu ben ik evengoed in het spinnen als in het verven. Mijn doel met dit verhaal is om ecologisch textiel dichter bij de mensen te brengen. We zijn omringd door waardevolle materialen die we kunnen gebruiken, dat mogen we niet vergeten.” 

“Ondertussen ben ik al 24 jaar bezig met het spinnen van wol om kleren van te maken voor mezelf. Wol is een erg prettige stof om te dragen, maar je vindt er zo goed als geen kleren meer van in de winkel. Als je ze dan toch vindt, zijn ze erg duur. Al het materiaal dat ik gebruik heeft een lokale oorsprong. Ik ben op zoek gegaan naar allerlei bio bedrijven die met schapen werken en zo ben ik bijvoorbeeld terechtgekomen bij het kasteel van Gaasbeek waar ze met hetzelfde ras schapen werken als in het Lam God’s van Van Eyck. In de hele wereld blijven er nog maar 1600 schapen van dat ras over.” 

Het hele Stories Unfoldfestival brengt een mooi huwelijk tussen ecologie en kunst

“De mensen die de workshop volgen zeggen ook dat de wol een pak zachter aanvoelt dan die uit Noorwegen of Ijsland. Dat wil zeggen dat je hier toch nog de grondstoffen kan vinden om bijzondere producten te maken. Je kan gerust aan de slag met lokale wol is wat ik de mensen wil meegeven. Daarom is dit de ideale plek om zo’n workshop te geven. De energie die op deze plek hangt voelt heel goed aan. Het hele Stories Unfoldfestival brengt een mooi huwelijk tussen ecologie en kunst. Het is interessant om te zien hoe cultuur ecologie kan verder helpen.” 

Workshop schapenvel maken
workshop schapenvel maken
Ursula Szikorska, workshop schapenvel maken
workshop wol spinnen
Workshop wol spinnen
Workshop wol spinnen