Gemeente Zemst start de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid op het Stories Unfold festival: “Geleide wandelingen om de geestelijke gezondheid te versterken”

02/10/2023

Op het Rubenskasteel heeft de gemeente Zemst de aftrap gegeven voor de 10-daagse van de Geestelijke gezondheid. Eerste schepen Kathleen Goovaerts (N-VA) kwam samen met Warme William de aandacht vestigen op het belang van geestelijke gezondheid. “Ik denk dat het belangrijk is dat de mensen ergens naartoe kunnen en dat ze dat ze via de wandelingen ook met andere mensen in contact komen om zo tips te krijgen”, zegt Goovaerts. “Op die manier kunnen ze krachtiger en weerbaarder in het leven staan, wat in deze tijden toch niet altijd zo gemakkelijk is.” 

“De komende tien dagen zetten we de geestelijke gezondheid via onze gemeentelijke kanalen in de kijker, maar vooral ook door de geleide wandelingen die tot eind oktober vertrekken uit het Rubenskasteel”, vertelt Goovaerts. “De kinderen kunnen hier ook happy stones maken. Dat zijn zwerfkeien die ze op allerlei manieren kunnen versieren en die dan achtergelaten worden op het pad van de wandeling. Het is de bedoeling dat ze de wandelaars op een ludieke manier een hart onder de riem steken. Iedereen mag die stenen dan meenemen en op een andere plek langs de wandeling achterlaten.” 

Tijdens de wandeling geef ik uitleg bij hoe onze hersenen werken in grote lijnen en hoe we kunnen overschakelen van het stressgevoelige deel van ons brein naar het rustige deel

De gemeente heeft via haar infoblad ook een poster verspreid bij alle Zemstenaren die ze op de ruit kunnen hangen. Op die poster staat dat de bewoner een warme buur is en dat mensen die het moeilijk hebben altijd bij hen mogen aankloppen. “Daarnaast hebben we via het infoblad ook complimentenkaartjes naar iedereen gestuurd die ze kunnen gebruiken om iemand een compliment te geven”, besluit Goovaerts. 

De wandelingen worden begeleid door loopbaancoach en voorganger van afscheidsvieringen Greet Selderslaghs. Selderslaghs geeft daarnaast ook opleidingen rond verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld veerkracht. “Tijdens de wandeling geef ik uitleg bij hoe onze hersenen werken in grote lijnen en hoe we kunnen overschakelen van het stressgevoelige deel van ons brein naar het rustige deel. Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door onze zintuigen open te zetten en bewust te zijn van wat we voelen, zien, ruiken of horen. Daarnaast geef ik ook aandacht aan het belang van relativeren. Daarmee wil ik niet zeggen dat we niet moeten luisteren naar onze emoties. Het is belangrijk om je kwetsbaar op te stellen en emoties te ervaren, maar dat neemt niet weg dat relativeren soms aan de orde is.” 

Nog tot eind oktober kan je vanop het Rubenskasteel geleide wandelingen volgen die het parcours van Warme William volgen in Zemst.

 

Start 10-daagse Geestelijke Gezondheid
Start 10-daagse Geestelijke Gezondheid
Start 10-daagse Geestelijke Gezondheid
Start 10-daagse Geestelijke Gezondheid