Makersmarkt en messensmid lokken bezoekers naar Open Monumentendag in het Rubenskasteel

21/09/2023

Ijzer smeden wanneer het heet is

Arvid Raeymaekers ging na zijn studie muziekinstrumenten bouwen, werken in de industrie, maar schakelde een aantal jaren geleden over naar messensmid. “Vlak voor de pandemie ben ik overgeschakeld naar messensmid wat niet echt het ideale moment was (lacht), vertelt Arvid. “Je kon geen workshops geven en er waren geen markten, mensen gingen ook niet uit eten waardoor er geen messen geslepen moesten worden. Ik zal wel niet de enige geweest zijn die daar moeite mee had, maar na de pandemie voelde ik dat er steeds meer volk op de workshops afkwam en dat ze begonnen te groeien.” 

“Zelf ben ik erin gerold door een vriend op het werk die een cursus gevolgd had bij iemand. Ik dacht dat ik zoiets ook wel interessant ging vinden dus ben ik een kleine week cursussen gaan volgen bij iemand waarna ik de smaak te pakken had. Je merkt al snel de goede en minder goede kanten op van smid te zijn. Zo ben je natuurlijk vaak alleen tijdens het werk, maar dat kan je opvangen door workshops te geven. Je leert al doende hoe je het best voor jezelf aanpakt.” 

Het is het soort ambacht dat je vroeger van vader op zoon meekreeg, maar dat nu jammer genoeg wat doodgebloed is. Ik probeer die leegte nu op te vullen en het ambacht nieuw leven in te blazen

“Ik merk dat de cursisten van de workshop vandaag allemaal zeer enthousiast zijn. Je hebt een cursus messen slijpen van een tweetal uur waarna de mensen met iets tastbaars naar huis gaan. Ze kunnen daarna ook gemakkelijk verder zelf aan de slag met wat ze geleerd hebben. Na een kleine investering van ongeveer 40 euro voor slijpstenen kan je thuis gemakkelijk verder werken. Mensen vinden het leuk dat ze niet in de kosten gedreven worden om hun hobby’s te beoefenen. Messen slijpen is ook iets waar je veel mee kan doen. Naast messen kan je ook scharen of tuingereedschap zoals bijlen of snoeischaren slijpen. Hetzelfde principe dat ze hier leren kunnen ze toepassen op andere soorten gereedschap en dat is een leuke achtergrond om te hebben.” 

“Het is het soort ambacht dat je vroeger van vader op zoon meekreeg, maar dat nu jammer genoeg wat doodgebloed is. Ik probeer die leegte nu op te vullen en het ambacht nieuw leven in te blazen. Als ik er ondertussen een klein beetje aan kan verdienen, mag dat voor mij hand in hand gaan (lacht).” 

“Wat ik zelf het leukste vind aan smeden is dat ik merk dat ik mezelf kan blijven verbeteren erin. Het blijft uitdagend en dat is iets waar ik nood aan heb. Ik moet geprikkeld blijven om iets leuk te vinden. Het helpt ook dat het er een beetje cool uitziet en dat je wat met vuur kan spelen natuurlijk (lacht). Op het einde van zo’n sessie kom je ook met een volledig uniek stuk naar buiten. Het Rubenskasteel is trouwens een geweldige plaats om de workshop te komen volgen. Je kan hier gemakkelijk een middag vullen met het domein te verkennen en op onderzoek te gaan in het kasteel.” 

Makers– en ambachtenmarkt van vzw Marktistiek  

Steven De Jaeger en Gert Paenen zijn de bezielers van de vzw Marktistiek waarmee ze makersmarkten organiseren. “Met de makersmarkten van Marktistiek willen we een platform geven aan lokaal, creatief talent waar ze hun werk aan de man kunnen brengen. Ondertussen zijn Gert en ik daar al ongeveer twee jaar mee bezig”, zegt Steven De Jaeger. “In Frankrijk organiseerde ik reeds markten en op een bepaald moment heb ik Steven voorgesteld om nog eens een markt in België te organiseren. Van de ene markt kwam dan de andere en twee jaar later staan we hier”, zegt Gert Paenen lachend.

“De lokale makers die hier vandaag staan komen uit allerlei verschillende disciplines”, gaat Steven verder. “We hebben hier illustrators, juweelontwerpers, wolspinners en mensen die met keramiek werken. In totaal zijn er een vijftigtal verschillende makers aanwezig met hun standjes. Dat kan je best wel een succes noemen (lacht).” 

Zelf komen we hier nu al een maand lang naar het kasteel en nog steeds sta ik versteld van de hele geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld

“Bezoekers van de markten willen we eerst en vooral een gezellige ervaring bieden. Je kan dat hier zelf ook zien, het terrein is heel aangenaam ingericht en onze deelnemers zijn stuk voor stuk fijne, vriendelijke mensen. In september en oktober kunnen bezoekers van het Rubenskasteel nog verschillende keren naar onze markt komen om een uniek stuk te komen kopen. De feestdagen staan dan ook voor de deur dus dat is het perfecte moment om nog eens langs te komen.” 

“Zelf komen we hier nu al een maand lang naar het kasteel en nog steeds sta ik versteld van de hele geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Ik vind het een onvoorstelbaar gevoel om door dezelfde gangen en kamers te wandelen als Rubens vroeger. Dat is een ervaring die ik wil delen met de bezoekers die hier komen. Het is hier bovendien ook een heel leuke streek om te komen wandelen. Op die manier kun je na een bezoek aan het kasteel opgaan in de landschappen die Rubens geschilderd heeft.” 

 

 

Arvid Raeymaekers, messensmid
Marktistiek, Open Monumentendag
Maktistiek, Open Monumentendag
Marktistiek, Open Monumentendag
Marktistiek, Open Monumentendag
Steven De Jaeger en Gert Paenen, bezielers Marktistiek