Mede, de oudste alcoholische drank ter wereld, is nog steeds springlevend op de streekmarkten van Stories Unfold

07/10/2023

Met zijn imkerij Hexagon wil imker Koen De Volder de bezoekers meevoeren naar een ver verleden waar mede de favoriete alcoholische drank van de dag was. Na jarenlange interesse besloot hij in 2018 zelf imker te worden en zijn eerste kolonie te starten. Een kolonie werden er al snel vier en zo ging de bal aan het rollen. “Telkens wanneer mijn vrouw en ik op vakantie waren in het buiten- of binnenland belandde ik op een of andere manier wel bij een imker”, zegt De Volder. “De interesse voor bijen is iets dat al jaren in mij sluimerde, maar in 2018 ben ik actief op zoek gegaan naar verenigingen voor imkers. Na een lezing in Kortenberg door imkers heb ik mij direct lid gemaakt en drie maanden later had ik al mijn eerste bijenvolk. Nog eens vier maanden later had ik er opeens vier (lacht).” 

Met de honing van zijn bijen maakt De Volder allerlei eigen producten, waaronder ook mede. Mede is een van de oudste alcoholische dranken die al zeker 8000 jaar gedronken wordt en verspreid is van Ethiopië tot Scandinavië. “Het is niet zoals in de films waarin je ziet dat bijvoorbeeld de vikings van ‘s ochtends tot ‘s avonds aan een stuk door mede dronken. Dat is onmogelijk, want met zijn 12% alcoholpercentage is het toch een redelijk straffe drank. Volgens mij werd het gedronken op speciale gelegenheden zoals trouwfeesten, ceremonies en andere belangrijke momenten in het leven.” 

Dat is ook het interessante eraan dat je kan blijven experimenteren met allerlei technieken om andere smaken te krijgen

 Zelf gebruikt De Volder voornamelijk lentehoning. De zomerhoning laat hij aan de bijen zelf zodat ze in de wintermaanden zelf iets te eten hebben ook. “De basis van mede is eigenlijk gewoon honingwater. Die kan je op een natuurlijke manier laten vergisten of je kan er, zoals wij, zelf gist aan toevoegen. Zo speel je het iets veiliger omdat het toch ook een duur product is waar je liever niets fout mee ziet gaan. De gist zorgt er dan voor dat de suikers worden omgezet in alcohol en afhankelijk van welke gist je toevoegt, krijg je een ander alcoholpercentage.” 

“Je gaat natuurlijk nooit de sterkte van bijvoorbeeld whisky evenaren omdat je daarvoor een distillatieproces nodig hebt. Wij laten onze mede ongeveer een jaar of twee rijpen zodat hij vol van smaak kan worden. Daarna gaat hij in flesjes om te laten bezinken. Al bij al is het een vrij simpele procedure, maar ze neemt wel wat tijd in beslag. Nu ben ik ook stilaan wat meer aan het experimenteren met verschillende soorten vaten om smaken toe te voegen. Dat is ook het interessante eraan dat je kan blijven experimenteren met allerlei technieken om andere smaken te krijgen.”

Daarnaast maakt De Volder ook andere producten waarbij de gemene deler telkens is dat ze lokaal geproduceerd worden. “We maken ook verschillende soorten likeuren, kombucha, appelsap en voor het eerst ook cider nu. Die hebben we gemaakt met onze eigen appels en appels uit de buurt die we mochten ophalen bij mensen thuis. Helaas is de cider nu nog niet aan de orde aangezien we die pas vorige week gemaakt hebben en dat de cider nu nog volop aan het pruttelen is. Als alles lukt is die cider tegen het einde van de zomer klaar, dan kunnen de mensen bij ons terecht voor een lekker glas cider.” 

 

Koen De Volder, imkerij Hexagon
Koen De Volder, imkerij Hexagon
Koen De Volder, imkerij Hexagon