Workshop botanische tegels zijn stapsteen naar ontspanning voor deelnemers

12/10/2023

Voor Inez Maes is een van de belangrijkste dingen haar skills te kunnen doorgeven. Daaruit krijgt ze de meeste voldoening. In het dagdagelijkse leven is Maes schilder, maar vandaag geeft ze een workshop waarin ze botanische tuintegels leert maken. “In deze workshop leer je om in een korte tijd zelf botanische tuintegels te maken in gips”, zegt Maes. “Wat zo leuk is aan deze workshop is dat je geen enorme tekenervaring nodig hebt om op het einde een leuk resultaat mee naar huis te nemen. Daarbovenop ben je ook met planten en natuur bezig. Wat is er leuker dan in de natuurwereld te duiken uiteindelijk (lacht).” 

“Ik geniet enorm van skills door te geven aan anderen waarmee ze aan de slag kunnen en zelf ook genieten van die vaardigheden te ontwikkelen. Dat geeft me veel voldoening. De workshop is ook een leuke uitlaatklep voor de gevoelens die het leven met zich meebrengt en om even weg te zijn van de dagelijkse routine.” Voor Maes zelf is werken in het Rubenskasteel ook een bijzondere ervaring. “Mijn eigen atelier is in een zolder dus voor mij is het een serieuze upgrade (lacht). Het is ook een inspirerende plek om te kunnen werken omdat ik hou van antieke meubels, de antieke levensstijl en de kledij van toen. In kastelen zoals deze voel ik mij helemaal thuis.”  

Daarna kunnen ze reflecteren over wat ze gemaakt hebben want wat je voelt wordt weerspiegeld in je werk

Haar passie voor het schilderen kreeg Maes als autodidact van thuis mee toen haar vader begon met schilderen op haar vijftiende. “Ik geraakte geïnspireerd doordat mijn vader ermee bezig was thuis en zo ben ik er zelf ook ingerold. Het is iets waar ik nog steeds volop mee bezig ben. Het is mijn grootste passie, zonder twijfel. Mijn opleiding voor leerkracht plastische opvoeding heeft mij daarnaast de vaardigheden gegeven om die ervaring door te geven aan anderen.” 

“Ten slotte heb ik ook nog beeldende therapie gestudeerd. Dat is een vorm van therapie die je bijvoorbeeld in gevangenissen of psychiatrische instellingen kan geven. Mensen die het moeilijk hebben om verbaal hun gevoelens te uiten of te praten over dingen die ze hebben meegemaakt, kunnen dat soms makkelijker via kunst.” Daarvoor kunnen er allerlei kunstvormen gebruikt worden van boetseren, tot schilderen of muziek. “Zo lang mensen er maar hun gevoel in kwijt kunnen”, vindt Maes. “Daarna kunnen ze reflecteren over wat ze gemaakt hebben want wat je voelt wordt weerspiegeld in je werk.” 

Als ze dan in mijn workshop even alles kunnen achterlaten en in die creatieve wereld kunnen duiken, maakt me dat blij

“Hoewel ik al zo’n beeldende therapie gegeven heb vind ik dat zelf nogal zwaar momenteel. Ik blijf liever hangen in het aanleren van vaardigheden waarmee mensen dan zelf verder kunnen. Eens de mensen zelf de basis onder de knie hebben krijgen ze vaak ook goesting om meer bij te leren, merk ik. Ze kunnen een deel van zichzelf kwijt in wat ze maken.” Volgens Maes is het voor velen  ook gemakkelijker om een bepaalde dag van de week enkele uren uit te trekken om een workshop te volgen dan zelf tijd en ruimte te moeten zoeken. “Als ze dan in mijn workshop even alles kunnen achterlaten en in die creatieve wereld kunnen duiken, maakt me dat blij”, zegt Maes. 

“In deze workshop leer je om planten te vereeuwigen in gips. Je begint door de planten of bloemen te verzamelen die je mooi vindt. Wanneer je die hebt, rol je een stuk klei uit en druk je je planten erin. Daarna maken we een boord met een taartvorm en gieten we het gips erin. Twintig minuten later heb je een volledig uniek kunstwerk dat je thuis kan ophangen. Thuis kunnen de mensen hun gipsen afdruk ook nog beschilderen met aquarelverf om er meer kleur aan te geven als ze dat willen. Met een likje vernis erover wordt het meteen weer een heel ander kunstwerk.” 

Ik wil de deelnemers een ontspanningsmoment bieden, een trots gevoel meegeven als ze hun eigen werk afmaken en tegelijk prikkelen voor meer

Het feit dat ze die ambachtelijke traditie kan verderzetten in het kasteel waar Rubens gewoond en gewerkt heeft maakt het voor Maes extra speciaal. “Het is onvoorstelbaar om hier te werken als je erover nadenkt. Ik voel me echt nederig als ik erbij stilsta. Het is zeer inspirerend om hier deel vanuit te kunnen maken. Ik ga hier nog komen (lacht). Plaatsen zoals deze zijn belangrijk omdat creativiteit niet verloren mag gaan. Je ziet dat er steeds minder aandacht aan gegeven wordt op school. Daarom vind ik het heel belangrijk dat het via workshops toch nog onder de mensen binnenkomt. Je merkt dat veel mensen erg blij worden wanneer ze creatief bezig zijn en dat ze daar echt van kunnen opladen. Ik wil de deelnemers een ontspanningsmoment bieden, een trots gevoel meegeven als ze hun eigen werk afmaken en tegelijk prikkelen voor meer. Als ze op het einde zelf thuis verder kunnen met wat ik ze geleerd heb, ben ik tevreden.” 

 

Inez Maes, workshop botanische tegels
Inez Maes, workshop botanische tegels
Inez Maes, workshop botanische tegels
Inez Maes, workshop botanische tegels